Gintaro Česonio fotografijų paroda „Laiptai į dangų. Tbilisis 2012–2022″

MazojiLietuva.lt

Renginiai, susitikimai, asmenybės, istorija.
Facebook
LinkedIn
El.paštas
Spausdinti

Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, Vilnius) birželio 29 – rugpjūčio 6 d. veikia Gintaro Česonio fotografijų paroda „Laiptai į dangų. Tbilisis 2012–2022″.

Tikėtina, kad jie abu, tapytojas Arūnas Vaitkūnas ir fotografas Gintaras Česonis, žvelgė į tuos pačius senojo Tbilisio motyvus. Žvelgė ne tuo pačiu laiku, skirtingomis gyvenimiškomis aplinkybėmis. Arūną Vaitkūną senajame Tbilisyje pasišaukė dangus, tapytojas mirė staiga senamiesčio gatvelėje. Gintaras Česonis, pakviestas Gruzijos fotomenininkų, į Tbilisį atvyko praėjus daugeliui metų… Prisiminimai apie draugą, bendražygį, mokytoją ir jo praradimo kartėlis fotomenininko žvilgsnį nukreipė į Tbilisio senamiesčio namų laiptines. Arūnas Vaikūnas XX a. 9 dešmtmetyje yra nutapęs įsimintinų kūrinių su Kauno ir Vilniaus laiptinių motyvais. Arūnui Vaitkūnui pavargusios miesto namų laiptinės buvo tapybiškas motyvas, skatinęs filosofuoti. Laiptinė – tai vieta, kur praeina įvairiausi žmonės, bet niekas užsibūna, nes nejauku ir nesaugu. Tapytoją visa tai nuteikdavo ekspresyviai, pastūmėdavo panirti į klampias niuansuotas spalvines gamas. Gintaras Česonis pamato senojo Tbilisio senamiesčio laiptus lyg laiptus į dangų – žvilgsnį kelia aukštyn, tamsumas ir prieblandą įveikia pasklidusi, nežinia iš kur atsruvusi sidabrinė šviesa. (prof. dr. Rasutė Andriušytė-Žukienė)

Panašūs straipsniai

Aleksandras Ostašenkovas: Neįvardytas laikas

  2024 m. vasario 1 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai) atidaroma fotomenininko Aleksandro Ostašenkovo paroda „Neįvardyto laiko