2024 m. Hasselblad prizo laimėtoja Ingrid Pollard

MazojiLietuva.lt

Renginiai, susitikimai, asmenybės, istorija.
Facebook
LinkedIn
El.paštas
Spausdinti

 


Ingrid Pollard. Kraštovaizdis ir tapatybė

 

Ingrid Pollard  paskelbta 2024 m. Hasselblad  prizo laimėtoja (kasmetinį prizą – skiria švedų fototechnikos įmonė Hasselblad  į kurį įeina 2 milijonai Švedijos kronų (189 000 JAV dolerių). Šis apdovanojimas laikomas vienu prestižiškiausių apdovanojimų, įteikiamų už fotografijos kūrybą. Ankstesni laimėtojai yra žymiausi pasaulio fotografai- klasikai Avedon, Irving Pen, ir vėlesni  Nan Goldin, Miyako Ishiuchi, Graciela Iturbide ir kt.

Per keturis savo praktikos dešimtmečius Ingrid Pollard naudoja fotografiją, kad kvestionuotų giliai įsišaknijusius socialinius ir kultūrinius rasės, tapatybės, bendruomenės ir lyties konstruktus,- rašoma pranešime žiniasklaidai. Jos kūryba atskleidžia subtilias ir ryškiai akivaizdžias neteisybes per jos įsitraukimą į britų kraštovaizdį, ikonografiją ir tapatybę, taip pat meta iššūkį fotografijos terpei ir jos istorijai. Formaliai jos kūryba sujungia portretus, rastą archyvinę medžiagą, objektus ir tekstą, kad sukurtų sudėtingas instaliacijas. Ji gimė Gajanoje ir užaugo Didžiojoje Britanijoje. Ji nuolatos tyrinėjo kolonijinę istoriją ir tai, kaip ji ir toliau daro įtaką visuomenei, tiek savo meninėje praktikoje, tiek kaip fotografijos pedagogė. Ingrid Pollard daro didelį poveikį jaunesnės kartos menininkams ir mąstytojams.

Apie Ingridą Pollard Ingrid PollarJi yra pirmaujanti britų šiuolaikinė fotografė ir menininkė. Ji gimė 1953 m. Džordžtaune, Gajanoje ir užaugo Londone. Šiuo metu ji gyvena ir dirba Nortumberlande, Šiaurės rytų Anglijoje. Pollard darbe tiriami ir tiriami rasės ir kolonializmo aspektai, dažnai remiantis jos pačios patirtimi ir tyrimais. Jai ypač rūpi, kaip šios problemos pasireiškia tiek miesto erdvėse, tiek peizažuose. Svarbiausias jos darbas yra esminis domėjimasis fotografija, jos techniniais aspektais, medžiagiškumu ir galimybėmis, taip pat istoriniu jos panaudojimu valdant ir valdant.

Kraštovaizdis ir tapatybė

Ingrid Pollard domėjimasis kraštovaizdžiu vyrauja visoje jos kūryboje. Tai simbolinis tyrinėjimas, kaip istoriniai įvykiai daugiau ar mažiau subtiliai pasireiškia kraštovaizdyje. Vienas iš ankstyviausių ir žymiausių jos darbų yra 1987 m. išleista „Pastoral Interlude“ serija, kurioje nagrinėjamos „angliškumo“ sąvokos, susijusios su juodu kūnu. Rankomis nuspalvinti vaizdai vaizduoja juodaodžius Anglijos kaime. Romantiškos ir idiliškos scenos derinamos su poetiniais tekstais, išryškinančiais nepastebėtas Britanijos imperijos perspektyvas, kolonializmą, klasių problemas ir įtampą, kurią gali kelti priklausymo ir nuosavybės klausimai. Nuotraukos darytos menininkės kelionių ir ekskursijų metu, o portretai – jos draugų. 1989 m. pajūrio serijoje matome pačią menininkę su tekstu, kuriame nagrinėjama turizmo ir pasakojimo kalba.

Pollard susidomėjimas kraštovaizdžiu ir geologija įgauna labai konkrečią formą jos 2001 m. serijoje Landscape Trauma. Abstrakčiuose vaizduose vaizduojamos uolienos. Žiūrint iš tolo, jie atrodo kaip kalnų masyvų, svetimų planetų ar kūnų vidaus topografijos. Ingrid Pollard darbus apibūdino kaip pagrindinius gamtoje vykstančius procesus, kai mineralai sujungiami vykstančiuose cheminiuose mechanizmuose, kurie nėra matomi plika akimi. Kūrinys taip pat susijęs su menininko susidomėjimu ankstyvąja fotografija – kur kalis, magnis, sidabras, platina ir auksas yra pagrindiniai terpės istorijos elementai, ir visa tai yra iš žemės kūno. Vaizdai yra didelio mastelio – iki trijų x dviejų metrų – ir pabrėžia prigimtinę gamtos galią bei sudėtį, susiformavusią per milijonus metų, ir palyginti trumpą žmonių egzistavimą planetoje.

Ingrid Pollard.Kraštovaizdis ir tapatybė


Ingrid Pollard.Kraštovaizdis ir tapatybė

Panašūs straipsniai

Greifsvalde ir du autoriai iš Lietuvos

  Meno galerijoje STP, kuri veikia Greifsvalde ( Vokietija), šalia kitu meno stričių, rengiama ir daug fotografijos parodų. Štai  ir.parodoje „Ieškant aš“