1991 m. sausio fotografai, filmuotojai

MazojiLietuva.lt

Renginiai, susitikimai, asmenybės, istorija.
Facebook
LinkedIn
El.paštas
Spausdinti

Ne vieną kastrą Lietuvios Seime buvo aptarta  kaip įamžinti nežinomus ir žinomus  gynėjus – fotografus, vaizdo operatorius, žurnalistus.

Diskusijoje dėl negatyvų besąlygiško dovanojimo  išsiskyrė nuomonės. Visų pirma unikali medžiaga gali dingti, susigadinti, kita vertus, jei  valdžios institucijos suranda milijoninių lėšų įrangai pirkti, tai gali  surasti ir išmokų už vaizdų saugojimą, panaudojimą. Kita vertus patys fotografai, kai jiems prireikia, perka  vaizdus iš archyvų. Europinėse agentūrose tai įstatymiškai sutvarkyta, už archyvui atrinktą medžiagą ir jos panaudojimą fotografui  mokamas  honoraras, skrupulingai saugojamos autorinės teisės.Fotografai A. Jasinevičius, A. Tarvydas nori išleisti savo autorines knygas, surengti parodas kiti fotografai tarp jų J. Kazlauskas, K. Driskius, V. Juraitis  R.Urbakavičius jas jau išleido.

Šiandien Lietuvos vaizdų rinkoje didžiausias yra Valstybinis kino-foto archyvas, kuris kaupia medžiagą iš dovanotų fotografijų.Čia Atgimimo fondą sudaro fotožurnalisto Jono Juknevičiaus prieš mirtį dovanotas 50 000 vaizdų archyvas. Apdorojami žuvusiojo Viktoro Kapočiaus, sunkiai sergančio Algimanto Žižiūno archyvai. Jei šių  fotografijų valstybė  nebūtų gavusi dovanai, neturėtų iš ko kurti šalies įvaizdžio. Lietuvos telegramų agentūra „Elta“, sukaupusi didelį fondą, tapo privačia organizacija, didesnės žiniasklaidos priemonės, nepriklausomi fotografai  taip pat turi turtingus archyvus.

Šis sutitikimas Seime, prisimenant ir Anapilin išėjusius kolegas, draugus buvo naudingas pagalvoti apie tai kaip mes rūpinamės šalies istorija,  jos įvaizdžiu.

Fotografai ir vaizdo filmuotojai  aktyviai fiksavę  Lietuvos valstybingumo žingsnius, 1991 m. sausio įvykius.

Nusifotografavo Seimo salėje: A.Augulis, V.Bajerčius, A.Bajerčiūtė, G.Bareikis, R. Dabrukas, R.Damulis, V.Daraškevičius, A.Dauderys, K.Driskius, A.Girdziušas, L.V.Glinskis, V.Grigas, R.Grigas, P.M.Gucevičius,V. Gulevičius, V.Jasinevičius, A.Juozapaitis, V.Juraitis, R.Jurgaitis, J.Kliučius, M.Kulbis,

E. Kryžanovskis, P.Lileikis, Z.Nekrošius, V. Paliulis, S.Paškevičius, A.Petrulevičius, V.Ryčkovas, A.Rupšytė, A.Sabaliauskas, A.Skarbaliūtė, J.Staselis, K.Svėrys, A.Tarvydas, V.Usinavičius, R. Urbakavičius, V.Valužis, E.Žygaitis ir kiti, kurie negalėjo ateiti nusifotografuoti kartu, dešimtys šimtai, kurie fotografavo, fiksavo metraštį savo asmeninam archyvui.

 Olgos Posaškovos nuotr.

 

Panašūs straipsniai

Aleksandras Ostašenkovas: Neįvardytas laikas

  2024 m. vasario 1 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai) atidaroma fotomenininko Aleksandro Ostašenkovo paroda „Neįvardyto laiko